Home Blog Hoe en waarom een KLIC-melding doen?

Hoe en waarom een KLIC-melding doen?

0
Hoe en waarom een KLIC-melding doen?

Wanneer je graafwerkzaamheden gaat uitvoeren, is het belangrijk om te weten waar eventuele kabels en leidingen zich bevinden om schade en gevaarlijke situaties te voorkomen. Hiervoor kun je een KLIC-melding doen. In deze blog leggen we uit wat een klic melding aanvragen is, waarom het belangrijk is om deze te doen en hoe je dit kunt doen.

Wat is een KLIC-melding?

Een KLIC-melding is een melding bij het Kadaster waarin je aangeeft dat je graafwerkzaamheden gaat uitvoeren op een bepaalde locatie. Het Kadaster verzamelt en beheert informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen van verschillende netbeheerders. Door een KLIC-melding te doen, krijg je inzicht in waar deze kabels en leidingen zich bevinden en kun je voorkomen dat je deze beschadigt tijdens de werkzaamheden.

Waarom is een KLIC-melding belangrijk?

Het is belangrijk om een KLIC-melding te doen omdat het voorkomt dat je schade veroorzaakt aan kabels en leidingen tijdens graafwerkzaamheden. Beschadiging van deze ondergrondse infrastructuur kan leiden tot gevaarlijke situaties zoals gaslekken, stroomuitval en wateroverlast. Daarnaast kan het ook financiële gevolgen hebben doordat je verantwoordelijk bent voor het herstel van de schade. Ook loop je kans op een boete als je gaat graven zonder toestemming, en deze bedragen kunnen ook vaak een vervelende verrassing zijn voor de portemonnee 

Hoe doe je een KLIC-melding?

Een KLIC-melding doen is eenvoudig en kan online via de website van het Kadaster. Je hebt hiervoor wel een account nodig. Als je nog geen account hebt, kun je deze aanmaken op de website. De klic melding kosten zijn ook op de site te vinden. Vervolgens kun je een KLIC-melding doen door het invullen van een digitaal formulier. Hierbij geef je de locatie op waar de werkzaamheden plaatsvinden, de aard van de werkzaamheden en de periode waarin je de werkzaamheden wilt uitvoeren.

Wat gebeurt er na een KLIC-melding?

Na het doen van een KLIC-melding ontvang je binnen enkele werkdagen een overzicht van de kabels en leidingen die zich in de buurt van de locatie bevinden. Dit overzicht wordt ook wel een Klic-viewer genoemd. Dit overzicht kun je gebruiken om de graafwerkzaamheden veilig en verantwoord uit te voeren. Daarnaast krijg je ook informatie over eventuele beperkingen en voorwaarden die gelden voor de werkzaamheden.

Een KLIC-melding doen is dus een belangrijke stap bij graafwerkzaamheden om schade aan ondergrondse infrastructuur te voorkomen en daarmee gevaarlijke situaties en financiële gevolgen te voorkomen. Het is eenvoudig om een KLIC-melding te doen via de website van het Kadaster en je ontvangt snel een overzicht van de ligging van de kabels en leidingen.