Home Blog OSB plaat – praktisch plaatmateriaal voor alles

OSB plaat – praktisch plaatmateriaal voor alles

0
OSB plaat – praktisch plaatmateriaal voor alles

Ben je op zoek naar plaatmateriaal om onder jouw vloer te leggen of om als dragende constructie te dienen? Overweeg dan een OSB plaat. Zo’n OSB plaat is een zeer veelzijdige plaat die op veel verschillende manieren gebruikt kan worden. Het heeft als het ware een vele toepassingen voor zowel binnen als buiten. Een OSB plaat is een praktisch plaatmateriaal voor van alles. Omdat niet veel mensen over kennis beschikken omtrent dit plaatmateriaal, zullen wij hier de OSB plaat eens zorgvuldig toelichten.

Verschillende lagen houtschilfers

Een OSB plaat is een plaat dat samengesteld is door verschillende lagen houtschilfers samen te persen. OSB staat namelijk ook voor het Engelse Oriented Strand Board (OSB). Voordat de schilfers samengeperst worden, wordt de machine ingesteld op een bepaalde vorm en dikte. Hierdoor is het mogelijk om egale platen te creëren. Over het algemeen bestaat een OSB plaat voor ongeveer 95% uit hout. De rest is vaak aangevuld met bepaalde toeslagstoffen. Denk hierbij aan paraffine en lijn. Zo maken ze dus van verschillende lagen houtschilfers plaatmateriaal.

OSB plaat als plaatmateriaal

De OSB platen zijn een bijzonder soort plaatmateriaal. Met enige regelmaat wordt een OSB plaat ongeschuurd geleverd. Bovendien zijn deze platen uitermate geschikt voor dragende constructies. Dit komt omdat zo’n plaat een stabiele houtsoort is. Dat wil zeggen dat een OSB plaat niet krimpt en geen kwasten of scheuren bevat. Hierdoor is de kans dat het breekt of poreus is, een stuk kleiner. Dat zorgt ervoor dat dit type platen als stabiel, degelijk en betrouwbaar worden omschreven.

Deze platen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en diktes. Hierdoor is het erg goed geschikt als plaatmateriaal. Er zit namelijk altijd wel een geschikte afmeting of dikte voor jouw klus tussen. Zo zijn OSB platen leverbaar bij Pontmeyer in de afmetingen 2440 x 1220 millimeter met een dikte van 18, 12 of 9 millimeter. Een andere mogelijkheid is platen in de afmeting 2440 x 590 millimeter met een dikte van 18 millimeter. Alle formaten zijn te gebruiken op diverse wijzen.

Toepassingen van plaatmateriaal

Er zijn verschillende manieren waarop je OSB plaatmateriaal kan gebruiken. Zo kan je OSB inzetten als wandbekleding, als ondervloer en uiteraard als vloer. Dankzij het grote formaat en betaalbaarheid is OSB een zeer praktische optie bij renovaties en restauraties. Daarnaast is OSB ook uitermate geschikt voor wisselende omstandigheden, zoals een variatie in vochtigheid van een ruimte. OSB kan met andere woorden goed tegen vochtig omstandigheden. Dus twijfel niet langer en gebruik ook OSB plaat voor jouw volgende project.