Home Blog De 3,5 mm jack kabel

De 3,5 mm jack kabel

0
De 3,5 mm jack kabel

De kabel die iedereen weleens in zijn handen heeft gehad. De grondlegger van de gemiddelde kabel. We hebben het natuurlijk over de 3,5 mm jack kabel. Deze kabel is één van de meest gebruikte en gangbare. De kabel wordt gebruikt voor verschillende toepassingen; bij audio toepassingen, bij voeding en stroom, bij meetinstrumenten en bij videotoepassingen. De plug is goedkoop te produceren doordat het een plug is die eenvoudig in gebruik is. In het buitenland wordt er weleens een ander benaming gebruikt, omdat zij niet het metrische systeem zoals wij gebruiken. Hier wordt de 3,5 mm jack aangeduid als 1/8” jack. 1/8” is namelijk de diameter van de plug. Heel toevallig is dit omgerekend naar het metrische systeem 3,5 mm. Bij koptelefoons wordt de 3,5 mm jack het meeste gebruikt. Vandaar dat soms de benaming ‘koptelefoonplug’ ook wel wordt gebruikt.

Het ontwerp van de 3,5 mm jack kabel

De plug van de 3,5 mm jack kabel bestaat uit 1 ronde pin. Op deze manier kan je nooit een fout maken in het aansluiten van de kabel. Er is namelijk maar één manier om de pin in de socket te steken. Door het gemakkelijke aansluiten van de plug is het ook gemakkelijk om van plug te wisselen. Er zijn ook haakse 3,5 mm jack pluggen. Door de ronde pin kan de pin vrij en gemakkelijk ronddraaien in de socket, ofwel de female aansluiting. Hierdoor kan je altijd er voor zorgen dat de kabel niet in de weg zit, omdat je hem iedere kant op kan draaien.

Een plug kan meerdere contactpoints hebben. Dit zijn de tip, de ring en de sleeve. De tip is het topje van de pin. De ring(en) liggen net achter de tip. Er kunnen één of meer ringen op een 3,5 mm jack plug zitten. De sleeve is het allerlaatste stukje van de plug. Dit zit het dichtst tegen de kabel aan. In de regel is de sleeve ook de aarde van de kabel. Hierdoor maak je een afgeschermde verbinding. Tegenwoordig wordt er het meeste gebruikt gemaakt van vier-polige 3,5 mm jack plugs. Deze bestaan uit een tip, twee ringen en een sleeve. De tip en ring zijn dan het linker en rechter audiokanaal en de tweede ring dient dan voor het microfoonsignaal.

In welke situaties maak je gebruik van een 3,5 mm jack kabel?

Zoals al eerder benoemd zijn de toepassingen van 3,5 mm jack kabels heel breed. In de meeste gevallen worden de kabels gebruikt voor audio toepassingen. De meeste smartphones en MP3 spelers zijn namelijk voorzien van vier-polige 3,5 mm jack ingangen. Alleen de nieuwere versies van de Apple iPhones (sinds de iPhone 7) maken geen gebruik van 3,5 mm jack ingangen. Met deze vier-polige jack aansluitingen kan je niet alleen een simpele stereo jack plug aansluiten. Het is ook mogelijk om een headset met microfoon aan te sluiten. De kabel ondersteunt vaak ook nog extra signalen. Zo kun je bijvoorbeeld op sommige headsets het volume aanpassen, het volgende liedje afspelen en je smartphone opnemen.

Vier-polige 3,5 mm jack kabels worden ook veel gebruikt bij video toepassingen. In deze gevallen wordt de tweede ring dan gebruikt voor beeldsignaal te verzenden. Normaal is dit altijd composiet video signaal. Dit is de oudste vorm van video-overdracht. Op oudere camera’s en op draagbare DVD systemen komen deze aansluitingen voor.